Välj en sida

Vad kan spiral stabilisering göra för dig? 

Spiral stabilisering är för dig som

 • Vill förebygga eller lindra problem med leder och rygg. 
 • vill hjälpa din kropp till ett naturligt rörelsemönster – livet ut. 
 • vill förebygga skador och förbättra prestation och återhämtning vid träning. 
 • vill ha en stabil gång och en naturlig löpteknik. 

Om du idag tränar med huvudsakligen vertikal stabilisering fungerar spiral stabilisering förebyggande och återhämtande, och kan förbättra dina resultat. Aktiviteter där vi använder huvudsakligen vertikal stabilisering är till exempel spinning/cykling, skidåkning, simning, ishockey, bandy, styrketräning osv. Om du kör bil, har ett stillasittande/stående arbete eller studerar använder du också statisk vertikal stabilisering i vardagen som kan ge dig besvär i rygg och axlar på sikt. Där kan spiral stabilisering hjälpa dig att undvika problem, eller förbättra redan uppkomna besvär.

Vad är spiral stabilisering?

Spiral stabilisering är:

 • EN STABIL GÅNG
 • En uppåtgående kraft som medger traktion av skelettet
 • Träning av de sneda magmusklerna
 • Högeffektiv aktiv stretchning
 • Snabbt påslag av stabiliserande muskelkedjor vid instabila positioner
 • Möjlighet att stärka magmusklerna där andra metoder inte är tillämpliga
 • Möjlighet att behandla spinala sjukdomar där annat misslyckas
 • Funktionsträning, återhämtning och regenerering av elitidrottare

Hur fungerar det?

Under all vår tid på jorden utsätts vi för gravitationen och kroppstyngden som konstant drar oss ned mot marken. För att hålla vår rörelseapparat upprätt måste vi använda muskler. För detta ändamål har vi utrustats med muskler som tillsammans likt kedjor från topp till tå gör just detta. I vila, sittande och stående, använder vi oss av muskelkedjor som i huvudsak går i vertikal riktning. När dessa muskler aktiveras skapas ett ökat tryck på våra leder och skapar stabilitet. Denna typ av stabilitet kallar vi ”vertikal stabilisering

Vi är även designade för att hålla oss upprätta när vi rör oss, går och springer. För detta ändamål använder vi andra kedjor av muskler än de som håller oss stabila när vi är stilla. Dessa kedjor går i huvudsak från ena axeln/ skuldran till andra sidans ben och fot. Vid en korrekt aktivering av dessa kedjor skapas en rotatorisk rörelse av ryggraden kring sin egen axel. Bröstkorgen roterar åt ena hållet och bäckenet åt det motsatta. Dessa kedjor kommer då de aktiveras att skapa ett ökat buktryck, vilket i sin tur skapar en uppåtgående kraft vilket minskar trycket på lederna för optimal rörelse. Denna typ av stabilitet kallar vi ”spiral stabilisering” 

 

Spirala och vertikala muskelkedjor hämmar varandra automatiskt (via reciprok inhibering) – när de spirala kedjorna aktiveras får de vertikala musklerna signal om att slappna av (och omvänt), och kan sträckas ut. Det gör att spiral stabilisering är aktiv stretchning av ansträngda vertikala muskler. 

Vi är alltså designade för att omväxlande använda dessa kedjor i vår vardag. Men med dagens stillasittande liv, och de träningsformer som är dominerande idag, så använder och anstränger vi våra vertikala muskelkedjor i större grad, på bekostnad av de spirala kedjornas funktion. En följd av detta är problem med rörelseapparaten, artros, diskbråck, värk i leder mm. Stela muskler gör också att vår naturliga rörelseförmåga och vår kroppshållning försämras.

Genom att träna de spirala muskelkedjorna och på nytt lära oss aktivera dem i vardagen, förbättrar vi våra utsikter till ett smärtfritt liv, och kan minska och ofta helt läka ut problem från rörelseapparaten. 

Träna ensam eller med andra.

Vi erbjuder personlig träning och träning i mindre grupper i friskvårdande syfte. 

Personlig träning Grund – Inledande besök ca 60-75 minuter med introduktion till Spiral stabilisering samt anpassat träningsupplägg med enkla övningar att göra hemma. Pris 950 kr.  

Uppföljande besök – för dig som vill fortsätta träna med handledning efter ett inledande besök. Vidare anpassning av övningarna under ca 40-45 minuter för just dina behov. Pris 400 kr.

Träning i grupp, grundkurs, 3 personer, 8 ggr a ca 40 min. Första tillfället är  förlängt till ca 60-90 min och ger dig en introduktion till Spiral stabilisering i teori och praktik, andra tillfället nöter vi in grundövningen. Därefter lär du dig nya övningar varje gång. Målet är ett färdigt träningsupplägg med enkla övningar att göra hemma.  Pris 1595 kr. 

Träning i grupp, fortsättningskurs, 3 personer, 4 ggr a ca 60 min. Vi bygger på med fler övningar för mer variation och fördjupad träning. Målet är ett utökat träningsupplägg med övningar att göra hemma. Förkunskaper motsvarande grundkursen behövs, och du tar med ditt eget band från grundkursen. Pris 950 kr.

Träning i grupp, veckoträning 20-30 minuter Fortsätt träna tillsammans med andra! Kom de gånger det passar dig, eller kom varje gång för kontinuerlig träning. Förkunskaper motsvarande grundkursen behövs, och du tar med ditt eget band från grundkursen. Pris 50 kr/gång. 

Några ord om mig, Ann-Catherine

Efter några års arbete som ZUMBA-instruktör började mitt ena knä att värka och bli stelt. Jag gick till vårdcentralen som gav mig smärtstillande, och sjukgymnastik, men knät blev inte bättre. Tvärt om, till slut gick det inte längre att räta ut och det smärtade konstant.

Via en kostrådgivarkollega kom jag i kontakt med begreppet Spiral Stabilisering, och jag bokade in en förmiddag med henne. Redan efter första träningen gick knät att räta ut igen. Efter någon veckas träning var smärtan borta, rörelseförmågan normal, och så har det fortsatt.

I februari 2015 utbildade jag mig till instruktör i Spiral Stabilisering på Viking Rehab för att kunna hjälpa andra till bättre rörelseförmåga och mindre värk genom detta enkla verktyg. Vill du veta vad Spiral stabilisering kan göra för dig? Tveka inte att kontakta mig!

Spiral stabilisering i Sverige

Magnus Fredriksson på Natural Way är ansvarig för utbildning av instruktörer i Sverige.

På den officiella sidan Spiralstabilisering.se kan du ta del av utökad information rörande detta fantastiska koncept. Vad det kommer från, kan användas till och var du kan vända dig för att delta i kurser, gå utbildning eller kanske finna en SPS-terapeut att få hjälp med att bli kvitt en krånglande rygg, knä, fot, skuldra m.m. nära dig. 

Jag är verksam i Avesta/Krylbo med omnejd, men har möjlighet att resa till andra orter om större intresse finns (dvs om vi kan samordna flera konsultationer på samma dag och ställe).